dinsdag 5 november 2013

KASTEEL IN PROCENO, ITALIA

Op de grens van Umbria, Lazio en Toscana ligt een oud dorpje, vlak boven het Lago di Bolsena, genaamd Proceno! Dit typische heuveldorpje heeft zo'n kleine 650 inwoners en is een van mijn favoriete plekjes om in la bella Italia te verblijven.
Als je met de auto over de provinciale weg van Viterbo naar Siena rijdt, zie je van veraf het Middeleeuwse Castello di Proceno op de heuveltop liggen. De toren met zijn kantelen steekt boven alles uit.


Gedeeltelijk in de muren van dit Middeleeuwse fort zijn diverse appartementen gebouwd!


Vanuit  "La Bicocca" en "la Loggia" (foto hierboven) heb je onderstaand uitzicht, dat 's avonds laat veranderd in de sterrenhemel van Da Vinci, zoals ze het daar romantisch benoemen!
                                     
De familie die het in een pentagon gebouwde kasteel al verschillende eeuwen in haar bezit heeft, heeft grote liefde en passie voor cultureel erfgoed. Zij vertellen je graag de historie en laten een keer per week het kasteel zien en dan kun je tevens de toren beklimmen. Over een ophaalbrug loop je de toren binnen.....


en na een steile klim wordt je beloond met een adembenemend uitzicht over het glooiende landschap, waar ooit de Etrusken o.a. leefden.


Regelmatig worden er concerten op de binnenplaats van het kasteel gegeven en lezingen over kunst en poëzie in het Italiaans! In de muur aan de hoofdstraat van Proceno ligt de enoteca  van het kasteel waar je wijnen kunt proeven en kopen. In de vroegere paardenstallen is een restaurant gebouwd,  veel van de ingrediënten zoals kruiden, groenten en fruit die in de traditionele gerechten gebruikt worden, komen uit eigen tuin, waarin overigens ook een heerlijk verkoelend zwembad ligt!
Een verblijf met een groep in diverse appartementen of in "Il Giulione", vlakbij het kasteel en het volgen van een workshop koken met de eigenaresse en/of een workshop mozaïeken door Mosaingo, behoort tot de mogelijkheden.
Een dagtocht naar het mozaïekpark van Niki de St.Phalle is een aanrader. In diverse fonteinen in dit park staan bewegende kunstwerken van haar partner en beeldhouwer Tinguele!


Vanuit Proceno kun je interessante autotochten maken zoals o.a. de Maremmatocht en steden als Viterbo, Chiusi, Pienza en Orvieto bezoeken.
Kijk voor meer info over het kasteel en de appartementen op www.castellodiproceno.it
Vanuit Eindhoven vlieg je met Ryan Air o.a. naar Rome, waar je een auto kunt huren. Proceno ligt ongeveer 150 km rijden van Rome.
Heb je interesse in een workshop mozaïeken of in een gezamenlijke reis met workshop koken en/of mozaïeken in Italië? Stuur dan een mail naar ingede.monte@gmail.com of neem telefonisch contact op; 0495-544404 en via mobile 06-25083686. Wellicht arrivederci in il bello Castello di Proceno, ciao!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten