donderdag 13 oktober 2011

NAAR HET GRONINGER MUSEUM, MÉÉR DAN DE MOEITE WAARD

Woensdagmorgen tegen tienen met de trein vertrokken naar het hoge noorden. Gezellig met een vriendin mét lunchpakket en een heerlijk boek over Rome, dan zijn de uren reizen zó om.
We hadden ons ingeschreven voor de lezing van Beeldend Kunstenaar Ruud van Empel.
Ruud is als vroegere decorontwerper nogal bezig geweest met knippen en plakken vanuit allerlei tijdschriften. Hij vertelde o.a. over hoe hij zijn vroegere werk samenstelde, zoals de serie "the Office" en "Study for Women" waarin ingescande sporen van gordijnen van de Wehkampgids en andere bladen verwerkt zijn met hier en daar een door Ruud aangegeven onaf/vegeten detail in Photoshop.
Hij is ook de decorontwerper van het voor mij favoriete "Creatief met Kurk" alsook de film "het Tenenkaasimperium" en werkte in die tijd ook aan decors voor de Parade!
Het knippen en plakken heeft gaanderweg plaatsgemaakt voor alle tools van het Photoshoppen en als Beeldend Kunstenaar heeft hij ieder kunstwerk opgebouwd uit een paar honderd lagen. Het zijn fantastische foto's van samengestelde kinderen in kwestbare sprookjesachtige omgevingen.
Een geweldige overzichtstentoonstelling is nu te zien in het Groninger Museum.
Sommige werken doen mij denken aan de vroegere schoolplaten die op het bord hingen tijdens de lessen over de natuur.
Een gesigneerde catalogus van Ruud zijn verzamelde werken ligt - ter inzage - voor de liefhebbers uitnodigend op mijn tafel!

2 opmerkingen: