dinsdag 5 juni 2012

AI WEIWEI IN MUSEUM DE PONT


Iedereen kent wel het imposante Olympisch Stadion in Bejing `the Bird Nest`, het was tijdens de Olympisch spelen constant in beeld. Het is een ontwerp van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei! Google op Ai Weiwei en je krijgt hemelsbrede info over deze conceptueel kunstenaar, politiek activist en filosoof. Ai verbindt de traditionele Chinese cultuur met zijn persoonlijke beeldtaal. Hij staat bekend om zijn kritiek op de sociale en culturele veranderingen in zijn land. Weiwei is beïnvloed door het Dadaïsme van Marcel Duchamp. Bij het bekritiseren van de mensenrechtsituatie, de economische uitbuiting en de milieuvervuiling maakt hij intensief gebruik van het internet (een blog die dagelijks door tienduizend mensen werd gelezen) en Twitter om te communiceren.  Ai is begin 2011 in de problemen geraakt vanwege zijn kritiek op de Chinese regering. Formeel is hij beschuldigd van belastingontduiking.


In Tilburg  - in het door Hanneke Groenteman betitelde mooiste museum ter wereld - museum de Pont bezocht ik afgelopen week zijn tentoonstelling die vooral zijn films laat zien.


Het chinese volk werd vergeleken met zonnebloemen, zij keken vol bewondering op naar Mao Zedong die zich de zon als persoonlijk symbool had toegeeigend. De zonnepit, dient niet alleen als voedsel, maar ook als symbool 
 `Sunflower Seeds` waarvan een klein deel in "de Pont" is tentoongesteld, is een kunstwerk van Ai Weiwei dat bestaat uit een tapijt van miljoenen ogenschijnlijk identieke beeldjes waar 1600 arbeiders van de porseleinfabriek in Jingdhezen 1 jaar lang aan gewerkt hebben. Ze zijn stuk voor stuk met de hand gevormd en beschilderd.
Op you tube is de documentaire
van de totstandkoming van dit kunstwerk te bezichtigen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten