zaterdag 17 december 2011

WAT IS GELUK..................36 LIEVEHEERSBEESTJES?

WAT IS GELUK?
Is geluk; oversteken met je hond en allebei nét niet geraakt worden door een idioot - die plotseling zijn auto in volle vaart achteruit zet - omdat je nog nét samen op de stoeprand kunt springen?
Is geluk; alleen reizen en 2 goede reismaatjes - die je een paar jaar geleden in India ontmoet hebt - voor de tweede keer terugzien in het vliegtuig naar Buenos Aires en dat terwijl zij 2 nét een vliegtuig gemist hadden?
Is geluk; 6 TV's winnen in de Postcodeloterij omdat je nét de week tevoren beslist hebt 'n keer 6 loten te kopen?
Geluk zit volgens het bijgeloof ook in het ontmoeten van een kleine diertje, het Lieveheersbeestje oftewel - een hele mond vol - de Adalia bipunctata!
Het is ook nog eens zó dat er voor geen énkele diergroep zoveel diernamen bestaan;
De Germaanse naam voor het kevertje is Freyafugle en betekent vogel van de godin Freya, daarna is de naam verchristelijkt en heeft het de volgende namen gekregen;
Gelukskever, Hemelbeestje, Ingeltsje, Zonnekoekje, Mariakever en Hemelskoetje en in mijn (Weerts) dialect noemen ze het een Muületêntje.
Op de kop toe nog even de volgende info; vrijgelaten lieveheersbeestjes vliegen naar toekomstige geliefden!
Ik vond er daarstraks 36 in de naad van mij parasol, maar toen ik tegen ze zei dat ze mochten gaan vliegen, bleven ze lekker zitten, .....................geluk?


1 opmerking:

  1. Oh, nu weet ik dan eindelijk wat dat Weertse woord betekent! Goh, nooit gedacht dat het een woord voor lieveheersbeestje was!

    Ik wens je iig heel veel geluk in 2012!

    BeantwoordenVerwijderen